Wij gebruiken functionele & tracking cookies om het winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken en kun je informatie delen via social media. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met het verwerken van de gegevens die wij verkregen met behulp van deze cookies.
UPDATE: Wij bezorgen gewoon! - Bekijk alle maatregelen
Klantenservice Mijn account Zakelijk
 
Home  // Nieuws  // Croissants uit de fabriek 

Croissants uit de fabriek

Geplaatst op: 17-09-2019 00:00

Afgelopen week is er veel ophef ontstaan over het Franse ontbijt product, de croissant. Tegenwoordig kun je deze heerlijke ochtend lekkernij op vele plaatsen kopen, zelfs in de supermarkt. Daarnaast zijn er in de loop der jaren vele varianten bijgekomen, van gevuld met ham en of kaas tot chocolade en zelfs trends als meegranen worden niet overgeslagen bij de croissant familie.

Volgens het bekende bnn vara programme Keuringsdienst van Waarde maken bakkers eigelijk nooit meer zelf croissants. Volgens het onderzoek van het razend populaire tv programma is het voor de bakkers veel werk en voor de exemplaren uit de fabriek betalen klanten graag een euro. Ook al komen ze uit precies dezelfde fabriek als de supermarktcroissants die veel minder kosten.

Bij de bakkerij van Sjoerd van Willes waar Ersin Kiris van de Keuringdienst van Waarde binnenstapt kost een gewone croissant 95 cent. Lekkerder dan die goedkopere uit de supermarkt, vindt de verkoopster. Die van haar zijn brosser en wat donkerder door de roomboter. De supermarktvariant bevat margarine, vermoedt zij. Toch staat op de ingrediëntenlijst van die laatste ook roomboter, zegt Kiris.

Waar zit het verschil dan in? Niet in de versheid, zo blijkt. Want de Jumbowinkel die het tv-programma bezoekt krijgt de croissants bevroren uit de fabriek. En de bakker blijkt ze ook niet zelf te maken. Er gaan er zoveel over de toonbank, daar zou geen tijd voor zijn. 

Helaas moeten ook wij bekenen dat de croissants uit uw ontbijt niet zelf worden gemaakt. Ook wij moeten bekeken dat een croissantje maken, te veel tijd kost om dit zelf te doen op de vroege morgen. Daarnaast kunnen wij uit ervaring vertellen dat een goede croissant maken nog niet zo simpel is. Het tv programma bevestigd dit overigens ook, na een bezoek te hebben gebracht aan Sébastien Roturier, eigenaar van Bakkerij Le Fournil. Uit ervaring kunnen wij vertellen dat Sebastien Roturier een van de lekkerste croissants van Nederland verkoopt, en dit is te merken wat ondertussen heeft hij van zijn bakkers concept Le Fournil al meerdere vestigingen in Amsterdam, Hilversum en Amstelveen. Het moeilijke aan het een goede croissant maken is de combincatie en verhouding tussen bladerdeeg en het rijzend deeg. Dat maakt het ingewikkeld. Een bakker moet dit met zijn handen doen en maken, en voor een machine is dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Een andere factor is een kwestie tijd. Door het steeds breder wordende aanbod bij ons, kost een simpel croissantje wat je in ieder ontbijtpakket van Ontbijtservice Beschuitje terug vind, gewoon simpel weg te veel tijd.

De vestigingen van Ontbijtservice Beschuitje kopen hun croissants en variaties van croissants in bij Gourmand. De fabriek van Gourmand maakt per uur ruim 30.000 croissants, zonder dat er bakkershanden aan te pas komen. De fabricage gaat in ploegen: 24 uur per etmaal. Voor de diverse klanten gebruikt het bedrijf verschillende recepten: van croissantjes met 12 procent boter tot wel 30 procent boter. Toch is het prijsverschil niet zo groot: tussen een croissant met een boterpercentage van 12 of 24 procent gaat het om enkele centen. Ook Ontbijtservice Beschuitje heeft zijn eigen keuze(s) gemaakt in het croissantje, wat in de fabriek in Belgie word geproduceerd. Wij hebben niet beknibbeld op enkele centen, en het roomboter percentage hoog gehouden. Daarnaast hebben wij voor onze ontbijtservice gekozen voor een gebogen variant croissant, in plaats van een rechte variant. Een gebogen croissant is ook ietsje duurder, maar geeft volgens ons het beste effect op het franse ochtend broodje.

Na het zien van de hele uitzending van De Keuringsdienst van Waarde, en het lezen van diverse artikelen wie geschreven zijn naar aanleiding van het programma, willen wij graag 1 ding duidelijk maken aan onze lezers. Smaken verschillen, dat moet voorop staan. Daarnaast is de verkoopprijs ook belangrijk wat je van de smaak van iets vind, en moet je bij een (dure) bakker een betere smaak verwachten dan bij een goedkopere supermarkt croissant. Echter maakt het dus niet uit voor de kwaliteit of het croissantje door de bakker is gerold en gemaakt of door een super geavenceerde robbot.

 

 

 

© 1997-2020 Ontbijtservice Beschuitje