Wij gebruiken functionele & tracking cookies om het winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken en kun je informatie delen via social media. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met het verwerken van de gegevens die wij verkregen met behulp van deze cookies.
UPDATE: Wij bezorgen gewoon! - Bekijk alle maatregelen
Klantenservice Mijn account Zakelijk
 
Home  // Nieuws  // Een gouden huwelijk 

Een gouden huwelijk

Geplaatst op: 05-09-2019 00:00

Dagelijks bellen de chaffeurs wel bij iemand aan wie op deze voor hun zo bijzondere dag, hun huwelijks jubilea vieren. Vaak word het ontbijt aangeboden door kinderen, kleinkinderen, vrienden of familie, wie maar wat trots zijn op het behalen van de mijlpaal. Steeds vaker behalen mensen de status van een gouden of zelfs diamanten bruiloft, en zijn ze respectievelijk 50 of 60 jaar getrouwd.

 

In veel gemeenten in Nederland is het gebruikelijk dat ook de media aandacht besteed aan een goeden of zelfs diamanten bruiloft. Vaak word er dan een berichtje of interview in de krant geplaats en/of komt er een felicitiatie van de burgemeester of gemeentebestuur. In sommige gemeente, mogen wij zelfs deze taak namens de burgemeester uitvoeren, en is het traditionele bloemetje ingeruild voor een heerlijk champagne ontbijt.

 

Enige tijd geleden, kregen wij de aanvraag voor het verzorgen van een ontbijt voor een (maar liefst) 65 jarige huwelijksjubileum. De burgemeester van het dorp, wilde graag een ontbijt aanbieden aan het briljanten huwelijkskoppel. Wat was dat een eer! En een zeer leuke ochtend voor deze twee nog zeer kwieke ouderen. Samen met de desbetreffende chauffeur van Ontbijtservice Beschuitje spraken ze af, elkaar over 5 jaar weer te zien, en hun platina huwelijk weer te omsieren met een heerlijk champagne ontbijt van Ontbijtservice Beschuitje.nl.

Nu zullen niet veel mensen de 70 jaar huwelijk vol maken, want helaas kan er in 70 jaar huwelijk veel gebeuren, wat niet was voorspreld of bedacht tijdens de huwelijks ceremonie. Het motto van Ontbijtservice Beschuitje is dan ook, vier het leven, en geniet van iedere dag! En daarom voor iedereen wie bang is om de 70 jaar niet vol te gaan maken, wat andere mijlpalen, waar zeker een goed chamapgne ontbijt bij geserveerd kan worden.

14 dagen na de huwelijksvoltrekking vieren de zuiderburen al de eerste mijlpaal in het huwelijk, de papieren status is bereikt. 6 maanden na de huwelijksdag is het in Belgie alweer feest, en heb je de chocolade status bereikt. In Nederland en Belgie vieren we 1 jaar huwelijk, en noemen we dat een katoenen bruiloft. Na 1 1/2 jaar huwelijk noemen we het blk, na 2 jaar papier na 3 jaar leer, na 4 jaar zijde en na 5 jaar huwelijk is de houten status bereikt.

Ook voor 6, 7, 8 en 9 jaar huwelijk is er een naam bedacht en noemen we het achetreenvolgend ijzer, wol, brons en aardewerk.

Na 10 jaar huwelijk is de tinnen bruiloft behaald, en is het wat ons betreft weer een mooie mijlpaal om bij stil te staan, al moeten we iedere dag eigelijk wel even stil staan, bij het geluk wat je samen hebt met je partner.

De jaren 11 en 12 worden genaamd staal en linnen. En de oplettende lezer merkt nu, dat bepaalde benamingen vaker worden gebruikt, de reden(en) hiervoor zijn helaas bij ons onbekend. Overigens waren wij bij het vooronderzoek van deze ontbijt blog, uberhaupt verbaasd over de vele mijlpalen en de bijpassende bijnamen. Wat ons brengt bij het koperen huwelijk, een mijlpaal wie vaak of vaker word gevierd in Nederland, en deze mijlpaal word na 12 1/2 jaar huwelijk bereikt.

De volgende echt belangrijke en gevierde mijlpaal laat even op zich wachten, en daarvoor moet het koperen huwelijk worden verdubbeld. Dan is na 25 jaar huwelijk het zilveren huwelijk bereikt. Daartussen is overigens nog bereikt kant, ivoor, kristal, saffier, roos, turkoois, linnen, poselein, opaal, brons, beryl, en satijn.

Ook de verdubbeling van 2 keer 25 jaar huwelijk word vaak uitbundig gevierd, en word een gouden huwelijk genoemd. Zoals je wellicht al kunt raden zijn voor de jaren 26 en 49 ook bijnamen edacht wie je niet willen onthouden; jade, mahonie, nikkel, fluweel, parel, bezaanleder, koper, porfier, barnsteen, koraal, smaragd, papier, kwik, crepe, robijn, ijzer, parelmoer, flanel, topaas, saffier, lavendel, kasjmier, amethist, ceder om daarna eindelijk de GOUDEN status te bereiken.

Nu de mensheid steeds ouder word, is een gouden huwelijk een stuk minder bijzonder dan 10 of 20 jaar geleden. En mogen wij van Ontbijtservice BEschuitje steeds vaker op pad om het gouden huwelijk te bekronen met een heerlijk champagne ontbijt. De volgende grote mijlpaal is 60 jaar getrouwd. Al mogen we ook steeds vaker voor het "ronde getal" van 55 jaar op pad met een heerlijk champagne ontbijt. De mijlpaal van 55 jaar getrouwd noemen we overigens (weer) een smaragd huwelijk. En bij 60 jaar is het diamanten huwelijk aangebroken.

Na de 60 jaar huwelijk houden de bijnamen natuurlijk niet op;

61 jaar getrouwd plataan

62 jaar getrouwd ivoor

63 jaar getrouwd lila

64 jaar getrouwd astraken

65 jaar getrouwd briljant

66 jaar getrouwd jasmijn

67 jaar getrouwd chinchilla

68 jaar getrouwd Graniet

69 jaar getrouwd Lork

En dan, na 70 jaar getrouwd te zijn geweest met elkaar is het platina huwelijk bereikt. Voor het eerst in het rijtje van bijnamen voor het huwelijk gaan we wat jaren overslaan, en komen we uit bij 75 jaar getrouwd en heb je de albaste status bereikt. Dan slaan we weer 5 jaar over en hebben we 80 jaar huwelijk bereikt, en is de eiken status volbracht. 5 jaar later noemen we het eiken met lof. En na maar liefst 90 jaar van huwelijk dan is de laatste status bereikt en is het een granieten bruiloft.

Het is een hele waslijst, als je het zo leest maar het huwelijk is ook iets bijzonders, en dat mag best af en toe gevierd worden met een heerlijk ontbijt op bed :)

 

© 1997-2020 Ontbijtservice Beschuitje